Skip to main content

8.Draftsman Grade II (Mechanical) - Port


Draftsman Grade II (Mechanical) - Port

Date of Test: 30.10.2017



1. Madhav Gadgil Committee recommended Ecologically Sensitive Area in Western ghats as :
(A) 64%
(B) 36%
(C) 37%
(D) 62%


Answer: 64%

2. Which Article of Indian Constitution allows to proclaim financial emergency under
circumstances ?
 
(A) Article 352
(B) Article 356
(C) Article 360
(D) Article 362


Answer: Article 360

3. The very first meeting of India’s Constituent Assembly was presided over by :
 
(A) B.R. Ambedkar
(B) Sachidananda Sinha
(C) S.K. Patil
(D) Rajendra Prasad


Answer: Sachidananda Sinha

4. The Indian Parliamentary democracy closely upholds more which among the following
aspects :
 
(A) Supremacy of the Parliament
(B) Supremacy of the President
(C) Supremacy of the Election Commission
(D) Supremacy of the Constitution


Answer: Supremacy of the Constitution

5. POCSO Act meant :
 
(A) Prohibition of Children from Sexual Offences
(B) Prohibition of Criminal Sexual Offences
(C) Protection of Children from Sexual Offences
(D) Prevention of Criminals from Sex Offences


Answer: Protection of Children from Sexual Offences

6. Kuttamkulam Sathyagraha is associated with the premises of the Temple of :

 
(A) Thiruvallam Temple
(B) Vaikom Temple
(C) Kudalmanikam Temple
(D) Guruvayoor Temple


Answer: Kudalmanikam Temple

7. The book “Bilathivishesham” was written by :
 
(A) S.K. Pottekad
(B) K. Ramakrishna Pillai
(C) V.K. Narayanankutty Nair
(D) K.P. Kesava Menon


Answer: K.P. Kesava Menon

8. Dr. Karl Landsteiner is closely associated in which field of Medical Sciences ?

 
(A) Organ transplantation
(B) Blood transfusion
(C) Cancer disease
(D) Clonning

Answer: Blood transfusion

9. The first journalistic publication in Malayalam, ‘Rajya Samacharam’ was published by :
 
(A) Church Mission Society
(B) London Mission Society
(C) Basel Evangelical Mission
(D) Jesuit Missionaries

Answer: Basel Evangelical Mission

10. Who among the following reformers used ‘Samatva Samajam’ for social reformation in Kerala ?
 
(A) Chattampi Swamikal
(B) Vaghbhatananda
(C) Vaikunda Swamikal
(D) K.P. Vellon

Answer: Vaikunda Swamikal

11. The name of Vakom Abdul Khadir Maulavi is not associated with the publication of :
 
(A) Al Islam
(B) Swadeshabhimani
(C) Deepika
(D) Al Ameen


Answer: Al Ameen

12. Which one among the following that does not belong to the financial standing committee of
Indian Parliament ?
 
(A) Estimate Committee
(B) Public Undertakings Committee
(C) Subject Committee
(D) Public Accounts Committee


Answer:  Subject Committee
13. The book ‘Atmanutapam’ was written by :
 
(A) Abraham Malpan
(B) Mar Elias Chavara
(C) Pampadi John Joseph
(D) Pandit K.P. Karuppen


Answer: Mar Elias Chavara

14. ‘Sabari Ashram’ an orphanage for the children of the depressed classes was started by :
(A) Dr. Ayyathan Gopalan
(B) V.T. Bhattathiripad
(C)T.R. Krishna Swami Iyer
(D) V.P. Narayanan Nambiar



Answer: T.R. Krishna Swami Iyer


15. ‘Kallumala Agitation’ was organised by the inspiration of the ideas of the following social
reformer in Kerala :

 
(A) Velukutty Arayan
(B) Moorkoth Kumaran
(C) Sahodaran Ayyappan
(D) Ayyankali


Answer: ayyankali


16. ‘Sreemoolavasam’ was closely associated as :

 
(A) Buddhist centre
(B) Popular assembly
(C) Royal households
(D) Jain centre


Answer: Buddhist centre

17. The first woman High Court Judge in India :
 
(A) Leela Seth
(B) Meera Kumar
(C) Anna Chandy
(D) Anna Malhotra

Answer: 
Anna Chandy

18. C. Krishnan campaigned against untouchability in the columns of his paper published from
Calicat :
 
(A) Kerala mitram
(B) Mitavadi
(C) Paschimataraka
(D) Gomati


Answer: Mitavadi

19. “a miracle of modern times” is a famous comment on the Temple Entry proclamation of
1936, by :
 
(A) Swami Vikekananda
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Mahatma Gandhi
(D) K. Kelapan


Answer: Mahatma Gandhi

20. The book ‘Aphante Makal’ written by M.B. Nambudiripad belongs to the literature of :
(A) Drama
(B) Novel
(C) Short story
(D) Poems


Answer: Novel





Comments

Popular posts from this blog

3.Edu 02:Developmental perspectives of learner

Edu 02:Developmental perspectives of learner 1. The concept of intelligence quotient was proposed by William stern 2. The first school of psychology is Structuralism 3. According to erikson a major content in the first year of life is between Trust v/s mistrust 4. Who among the following is well known personality theorist Allport 5. Which is the oldest method of studying behaviour Introspection 6. Who among the following defined as psychology is the science of behaviour and experience? Skinner 7. Which of the following is the branch of educational psychology? Applied psychology 8. Gestalt is the term derived from German 9. Which of the following mind consist of all repressed wishes Unconscious. 10. Who among the following as gestalt psychology Maxwerthimer 11. Case study is also known by the name Clinical study 12. Seeing one's own defect in other is Projection 13. Which one of the following is an example of non projected test? Interview 14. Who is coined the term spiritual intelli...

5.Lecturer in Computer Application - Collegiate Education

Lecturer in Computer Application - Collegiate Education Date of Test: 26.10.2017 1. Sarva Shiksha Abhiyan was launched in which five year plan ? (A) 7th (B) 8th (C) 9th (D) 10th Answer: 9th 2. Child helpline phone No. in Kerala : (A) 1098 (B) 1091 (C) 1090 (D) 1900 Answer: 1098    3. Right to Information act was enacted from :   (A) 2001 (B) 2005 (C) 2007 (D) 2008 Answer: 2005  4. Founder of the Akhila Thiruvithamcore Navika Thozhilali Sanghamam :   (A) P.K. Chathan Master (B) M.C. Joseph (C) K.Kelappan (D) Dr. Velukutty Arayan Answer: Dr. Velukutty Arayan 5. Rajiv Gandhi Equity Savings Scheme is designed for :   (A) High net worth individuals  (B) Post offices (C) Corporates (D) Individual retail investors Answer: Individual retail investors 6. Mahila Samridhi Yojana started in :   (A) 1990 (B) 1993 (C) 1995 (D) 1998 Answer:1993    7. Who was called ‘Simhala Simham’ ?   (A) C. Kesavan (B) C.V. Kunjuraman (C) K.P. Kesava Menon (D) P...

17. Foreman (Wood Workshop) - KSIDC Limited (SIDCO)

Foreman (Wood Workshop) - KSIDC Limited (SIDCO) Date of Test: 22.09.2017 81. In which year Sahodaran Ayyappan organised Misra bhojanam A) 1917 B) 1918 C) 1919 D) 1920 Answer: 1917 82. I am the leader, shoot me first before you kill others" these words shouted by A) Akkamma Cheriyan B) Ammu Swaminathan C) Anna Chandi D) Arya Pallam Answer: Akkamma Cheriyan 83. Jawahar Rozgar Yojana was launched on A) 1989 April 1 B) 1989 Nov. 1 C) 1989 May 1 D) 1989 Jan. 1 Answer: 1989 april 1 84. National Rural Employment Guarantee Programme was launched during the period of A) 7" Five Year Plan B) 8" Five Year Plan C) 9 Five Year Plan D) 10" Five Year Plan Answer: 7" Five Year Plan 85. Abstention Movement vas in the year A) 1930 B) 1931 C) 1932 D) 1933 Answer: 1932 86. Which is the symbol of a product without child labour A) Rugmark B) Agmark C) Ecomark D) Segmark Answer: Rugmark 87. In India, Domestic Violence Act came into force in A) 2005 October 26 B) 2006 October 26 ...

പഠനശാഖകൾ

പഠനശാഖകൾ 1. ശബ്ദം - അക്വാസ്ട്ടിക്സ് 2. തലമുടി - ട്രൈക്കോളജി 3. പർവ്വതം - ഓറോളജി 4. തടാകം - ലിംനോളജി 5. പതാക - വെക്സിലോളജി 6. ഉറുമ്പ് - മെർമിക്കോളജി 7. രോഗം - പാതോളജി 8. ചിലന്തി - അരാക്നോളജി 9. പാമ്പ് - ഒഫിയോളജി 10. തലച്ചോറ് - ഫ്രിനോളജി 11. പഴം - പോമോളജി 12. അസ്ഥി - ഓസ്റ്റിയോളജി 13. രക്തം - ഹെമറ്റോളജി 14. ഗുഹ - സ്പീലിയോളജി 15. കണ്ണ് - ഒഫ്താല്മോളജി 16. ഉറക്കം - ഹൈപ്നോളജി 17. സ്വപ്നം - ഒനീരിയോളജി 18. ഉരഗങ്ങൾ- ഹെർപ്പറ്റോളജി 19. മനുഷ്യ വർഗ്ഗം - അന്ത്രോപോളജി 20. മൂക്ക് - റൈനോളജി 21. മഞ്ഞ് - നിഫോളജി 22. മേഘം - നെഫോളജി 23. വൃക്ക - നെഫ്രോളജി 24. ജനസംഖ്യ - ഡെമോഗ്രാഫി 25. കൈയക്ഷരം - കാലിയോഗ്രാഫി 26. പക്ഷികൂട് - കാലിയോളജി 27. ചിരി - ജിലാട്ടോളജി 28. കൈ - ചിറോളജി 29. ഫംഗസ് - മൈക്കോളജി 30. ഇലക്ഷൻ - സെഫോളജി WELFARE SCHEMES KERALA കേരളത്തിൽ നിലവിലുള്ള ക്ഷേമപദ്ധതികളുടെ ചെറുവിവരണം: ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ താലോലം പദ്ധതി. ─────────────── 18 വയസിൽ താഴെയുള്ള കുട്ടികൾക്ക് സൗജന്യ ചികിൽസ ലഭ്യമാക്കുന്ന പദ്ധതി. ഭൂമിക പദ്ധതി . ───────────── ലിംഗപദവിയുമയി ബന്ധപ്പെട്ട അതിക്രമങ്ങൾക്ക് ഇരയാകുന്നവർക്ക് വൈദ്യസഹായവും,കൗൺസ...

4.Fireman Driver cum Pump Operator (Trainee) (Direct/SR) - Fire & Rescue Services

Fireman Driver cum Pump Operator (Trainee) (Direct/SR) - Fire & Rescue Services Date of Test: 10.11.201 51. Ernakulam District was formed on  (A) July 1, 1949 (B) Jan 1, 1957  (C) Jan 16, 1969   (D) April 1, 1958  Answer: April 1, 1958 52. Most rice producing district in Kerala (A) Palakkad (B) Kazargod  (C) Malappuram       (D) Ernakulam  Answer: Palakkad 53. The height of Anamudi is (A) 1608 metres     (B) 2695 metres  (C) 1825 metres (D) 915 metres Answer: 2695 metres 54. Most populationless district in Kerala    (A) Palakkad (B) Alappuzha  (C) Malappuram (D) Wayanad  Answer: Malappuram 55. Number of rivers which flows to western in Kerala (A) 3 (B) 44  (C) 39 (D) 41 Answer: 41 56. Most part of Thar Desert can be seen in which state of India ? (A) Rajasthan (B) Uttar Pradesh  (C) Bihar (D) Madhya Pradesh  Answer: Rajasthan 57. Kanchen...

2.EDU 01-Knowledge and curriculum philosophical &sociological perspective

Semester --1 EDU 01-Knowledge and curriculum philosophical &sociological perspective 1. Which is the oldest philosophical school? Idealism 2. The agency of education which has no rules and regulation? Informal education 3. Who emphasized that education should be a social process? Dewey 4. Who is the father of sociology? Auguste comte 5.which is the native philosophy of america? Pragmatism 6.who is the founder of diactic apparatus for teacher? Maria montessori 7.The word education was derived from the latin word? Educare 8.Democracy and education is written by John dewey 9.Experimental school was founded in the year 1896 10.Education according to dewey? Learning by doing 11.The etymological meaning of philosophy Love of Wisdom 12.The concept of respecting all religion is termed as Secularism 13.Who is defined as democracy as a government of the people and for the people and by the people? Abhraham lincon 14.Basic Education is the contribution of Gandhiji 15.The process of studying o...

16.CSR Technician Grade II - Medical Education Service Date of Test: 23.10.2017

CSR Technician Grade II - Medical Education Service Date of Test: 23.10.2017 81. Pradhan Manthri Jan Dhan Yojana (PMJDY) launched by the Prime Minister on :   (A) 28th August 2014 (B) 30th August 2014 (C) 24th August 2015 (D) 30th August 2015 Answer: 28th August 2014 82. Chief Election Commissioner is elected by :   (A) Prime Minister (B) Parliament (C) President (D) None of these Answer: President 83. ‘In The Cause of The People’ - Whose autobiography is this ?   (A) P. Krishnapillai (B) A.K. Gopalan (C) C. Kesavan (D) G.P. Pillai Answer: A.K. Gopalan 84. Who said this - “I am the leader ; shoot me first before you kill others” ?   (A) Anna Chandy (B) Accamma Cheriyan (C) Arya Pallam (D) Lalitha prabhu Answer: Accamma Cheriyan 85. The Newspaper ‘Prabhatam’ was started by :   (A) C.V. Kunhiraman (B) K.P. Kesava Menon (C) EMS (D) Kandathil Varghese Mappila Answer: EMS 86. Name the Dalit religious Protest Movement founded by Poikayil Yohannan :   (A) Vaala Sa...

11.Assistant Dental Surgeon - IMS/Health Services (NCA - OX)

Assistant Dental Surgeon - IMS/Health Services (NCA - OX) Date of Test: 12.10.2017 1. Which article of Indian constitution deals with ‘General Election’ ?   (A) Article 321 (B) Article 312 (C) Article 330 (D) Article 331   Question mistake. 2. Who is the Hajj affairs minister of Kerala ?   (A) A.C. Moideen (B) K.T. Jaleel (C) T.K. Hamza (D) G. Sudakaran Answer: K.T. Jaleel 3. Which is the Headquarters of Calicut University ?   (A) Karyavattom (B) Mannuthi (C) Thrikkakara (D)Tenhippalam Answer: Tenhippalam 4. Who is the first Keralite Oscar winner ?   (A) Vincent (B) P.J. Antony (C) Rasool Pukkutty (D) Hariharan Answer: Rasool Pukkutty 5. Dum Dum Airport of Kolkotta is renamed as __   (A) Jyothibasu Airport (B) Rabindranath Tagore Airport (C)Subash Chandra Bose Airport (D) Chathrapathi Shivaji Airport Answer: Subash Chandra Bose Airport 6. ‘Upanishads’ generally deals with __ (A) Philosophy (B) Vyakarana (C) Way of Life (D) Meditation Answer: Philosophy 7. ‘...

0. INDEX PAGE

INDEX PAGE  CONTENT 0.  NOTETHEPOINT43OFFICIAL 1. MIXED GK 2.  Higher Secondary School Teacher (Junior)-Economics 3. Vocational Instructor in Domestic Nursing-Vocational 4.  Fireman Driver cum Pump Operator (Trainee) (Direct/SR) - Fire & Rescue Services 5.  Lecturer in Computer Application - Collegiate Education 6. Dietician Grade II - Health Services 7. Surveyor Grade II - Kerala Water Authority 8. Draftsman Grade II (Mechanical) - Port 9. Foreman - State Water Transport 10. Jr. Instructor in Tailoring & Garment Making Training Centre - Technical Education 11.  Assistant Dental Surgeon - IMS/Health Services (NCA - OX) 12.  Junior Instructor (Arithmetic-cum-Drawing) (SR) - Industrial Training 13.  HSST MALAYALAM GK 14.  Technician Grade II (General Mechanic) (General/Society) - KCMMF Limited 15.  Instructor/Voc. Instructor in Physical Education (Physical Instructor) - Technical Education (Govt. Polytechnics)/VHSE 16....